Sukupuolena ihminen -projekti

Trans- ja muunsukupuolisten määrää maailmassa on mahdotonta tietää, sillä kulttuuriset rajoitteet, pelko ja häpeä pitävät monet kaapinovet tiukasti suljettuina. Arvioiden mukaan pelkästään eurooppalaisista 1,5 miljoonaa kuuluu johonkin sukupuolivähemmistöön. Korjausprosessiin hakeutuu Suomessa nykyään noin neljäsataa ihmistä vuodessa.

Lähde: Trasek, 2016


Sukupuolena ihminen -projektissa on nimensä mukaisesti kyse sukupuolista ja ihmisistä. Projektissa dokumentoidaan eri ikäisten suomalaisten transsukupuolisten elämää ympäri maan. Aloitimme projektin keväällä 2015, ja se jatkuu edelleen.

Usein ihmiset pelkäävät ja vastustavat sitä, mitä eivät ymmärrä tai mistä eivät tiedä paljoa. Moni ei tiedä, mitä transsukupuolisuus tarkoittaa, tai miten monenlaisia eri sukupuolia ja sukupuolikokemuksia maailmassa onkaan.

Emme voi puhua toisten äänellä, mutta voimme puhua heidän puolestaan niin, että heidän omalle äänelleen tulee lisää tilaa. Haluamme haastatteluin ja valokuvin kertoa, millaista on olla transsukupuolinen nykypäivän Suomessa: mitä sukupuoli tarkoittaa kenellekin, miten muut ihmiset suhtautuvat, mitä toivoo ympäröivältä yhteisöltä, miltä transsukupuolisuus tuntuu.

Transsukupuolisuus rikkoo totuttua, mutta senkin käsitteen alta löytyy loputtomasti erilaisia tapoja elää. Loppujen lopuksi asian ytimessä on ihmisyys. Sen ihmisyyden me haluamme taltioida ja näyttää.

Olemme kiertäneet ympäri Suomea haastattelemassa ja kuvaamassa eri-ikäisiä transsukupuolisia ihmisiä. Ensimmäisistä 11 haastattelusta ja kuvauksesta koostettiin syksyllä 2016 valokuvanäyttely, jonka toivomme pääsevän esille mahdollisimman paljon eri puolella Suomea. Näyttely onkin kiertänyt maata marraskuusta 2016 lähtien. Jos sinulla on tarjolla näyttelytila kuville ja teksteille, ota meihin ihmeessä yhteyttä

Olemme myös tehneet projektin pohjalta nuorille ja aikuisille suunnatun tietokirjan transsukupuolisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta. Teoksen käsikirjoitus voitti kustannusosakeyhtiö Tammen sekä Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen Ihan totta! -tietokirjakilpailun nuorten sarjan lokakuussa 2017. Tammi julkaisi Sukupuolena ihminen -kirjan lokakuussa 2018.

Lisäksi teemme yhteistyötä Tabletkoulun kanssa: projektin sisältöä on hyödynnetty niin elämänkatsomustiedon kuin terveystiedon sähköisissä oppimateriaaleissa.

Projektin tavoitteena on lisätä transnäkyvyyttä sekä ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta. Toivomme myös, että kuvat ja tarinat voisivat olla avuksi ja tueksi omaa sukupuoltaan pohtiville sekä heidän läheisilleen.

Sukupuolena ihminen -projekti on saanut hyvää palautetta niin projektiin osallistuneilta kuin sitä sivusta seuranneilta. Toivomme, että projekti herättää ihmiset ymmärtämään sen, etteivät kaikki istu perinteiseen ja yksioikoiseen sukupuolikäsitykseen. Haluamme, että yhteiskunnasta löytyy tilaa sukupuolen moninaisuudelle ja että Suomen tämänhetkistä translakia muutetaan oikeudenmukaisemmaksi ja yhdenvertaisemmaksi.

Seta myönsi projektille Asiallisen tiedon omena -palkinnon kesällä 2017.

Projektin työryhmään kuuluvat valokuvaaja Vesa Tyni, tuottaja Maiju Ristkari ja kuraattori Nina Suni.

Seuraa projektia Facebookissa